RS-virus?

Shit, eländet tar aldrig slut. Ringde sjukvårdsrådgivningen idag pga grabbens snuva och hosta. Han har så tjockt snor så det rinner inte ut, och man får inte ut mycket när man kör med saltvattenslösning och näsfrida. Sen har han hosta och får problem med att andas under sina hostattacker. Jag tänkte att det inte är så allvarligt iom att han knappt har någon feber...men sköterskan jag pratade med sa att det kan vara RS-virus...och då är lätt feber ett symtom, plus hosta och snuva med tjockt slem. Jag har ringt vårdcentralen och ska försöka få en tid för grabben idag, så att de kan kolla upp om det är det där viruset. Usch. Är det så, så har vi några jobbiga veckor framför oss...

Som tur är har tjejen bara 3 penicillin-doser kvar. Det har varit en mardröm att försöka få i henne skiten. Några gånger har vi fått tvinga i henne medicinen...inte roligt! I morse gick de ganska bra...mutade med popcorn till frukost och det gick hon med på.

Från vårdguiden.se om RS-virus hos barn:

RS-virus orsakar årliga epidemier. Infektionen börjar som en vanlig förkylning, men svårigheter att mata barnet kan vara det första tecknet på infektion hos barn upp till en månad gamla. Slemproduktionen blir efter hand riklig med bubblor kring näsborrar och mun. Om ett litet barn får en förkylning som utvecklas med kraftig hosta och andningssvårigheter bör du uppsöka närmaste akutmottagning.

RS-virus orsakar årliga epidemier under vinter och tidig vår. Vartannat år brukar epidemin komma tidigare under höst- och vintersäsongen och drabba fler barn.

RS-virusinfektioner drabbar människor i alla åldrar. Spädbarn och riktigt gamla människor som drabbas av RS-virus riskerar att få lunginflammation som kräver sjukhusvård. Hälften av de barn som vårdas på sjukhus för RS är under två månader gamla, 80 procent är under sex månader. Övriga åldersgrupper får oftast lindrigare snuva och hosta.

RS-virus smittar vid nära kontakt, till exempel inom familjen eller på dagis. Spädbarn smittas nästan alltid av äldre syskon. Alla barn drabbas någon gång under sina första levnadsår. Den som har haft sjukdomen blir inte immun och kan därför bli sjuk igen, men besvären blir då lindrigare. Däremot kan man sprida smittan vidare, speciellt till dagiskamrater och småsyskon.

Symtomer:

Från smittotillfället tar det tre till sex dygn innan sjukdomen bryter ut, ofta som en vanlig förkylning med nysningar och rinnande näsa med slembubblor. När ett barn drabbas av RS-virus under sin första levnadsmånad kommer insjuknandet ofta smygande, med sakta ökande trötthet och minskande aptit. Feber är vanligt men inte ett dominerande symtom. Sedan kommer den typiska hostan som kan påverka andningen. Barnet sväljer ned slemmet och kräks sedan upp det – det normala sättet för små barn att göra sig av med rikligt slem från luftvägarna.

Den svåraste perioden kommer efter fyra till sex dagar. Andningen kan bli ansträngd och väsande. Hostan är värst när barnet vaknar efter att ha sovit en stund och samlat på sig slem i de nedre luftvägarna. Barnet kan ha svårt att få i sig tillräckligt med näring och vätska.

Symtom på allvarlig sjukdom:

Rosslande snabb andning, blekhet och slöhet kan vara tecken på att sjukdomen har blivit allvarlig. Om barnet blir slappt, blekt och utslaget av hostattackerna är det ett varningstecken. Blir barnet däremot ilsket, sprattlande och rött i färgen visar det att det finns krafter kvar. Amningen kan bli problematisk om spädbarnet är trött, täppt i näsan och har svårt att andas.

Symtom på uttorkning är slöhet, minskad urinproduktion och viktnedgång. Barnet ska producera minst två kisstunga blöjor per dygn. Torr blöja efter 8–12 timmar är ett varningstecken. Uttorkning gör slemmet segare och svårare att hosta upp, och det leder lätt till en ond cirkel med allt svårare besvär.

Sjukdomen brukar gå över på två veckor, men många barn kan hosta lång tid därefter. Vissa av de barn som varit så sjuka att de behövt vårdas på sjukhus för RS-virus kan få nya andningsbesvär i samband med förkylningar under några år efter infektionen.

Smitta:

RS-virus smittar mest i början av sjukdomen. Viruset är mycket smittsamt och smittar vid nära kontakt med infekterade personer, genom kontakt med föremål där smitta hamnat och ibland genom inandning av små droppar från hostningar och nysningar.

Infektion uppstår framför allt när viruset kommer i kontakt med slemhinnor i näsa, mun och ögon, som till exempel när man petar sig i ögat eller stoppar fingararna i munnen efter att ha fått smitta på händerna.

Viruset kan överleva åtminstone ett halvt dygn på hårda ytor som exempelvis dörrhandtag eller leksaker.

Det finns inget vaccin mot RS-virus.

Förebygg smitta:

Spädbarn:

Om ditt barn är under sex månader, undvik så långt det är möjligt kontakt med förkylda personer. Att hålla isär syskon går knappast, men barnkalas eller förkylda vänner och släktingar kan man försöka att undvika.

Undvik folksamlingar i förkylningstider.

Var extra noga med handhygienen när du har spädbarn, särskilt när du själv är förkyld eller om du har äldre barn som är förkylda. Tvätta händerna ofta och noggrannt med tvål och vatten.

Det går inte att förebygga RS-virusinfektion genom amning.

Egenvård:

Om ditt spädbarn får en förkylning som utvecklas med kraftig hosta och andningssvårigheter bör du uppsöka närmaste akutmottagning.

Om du vårdar ditt barn hemma:

Hjälp barnet att hålla luftvägarna rena. Det gör du genom att ta upp, klappa om, vrida och vända på barnet.

Om barnet har mycket snuva kan du behandla med näsdroppar eller koksaltlösning som finns att köpa receptfritt på apoteket.

Ge barnet mycket att dricka. Fortsatt amning är mycket viktig. Om du är tveksam om vikten kan du be att få väga barnet på barnavårdscentralen efter att de andra barnen gått hem därifrån.

Om barnet blir medtaget av febern eller har ont när det hostar kan du ge receptfria febernedsättande och smärtstillande läkemedel.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0