Begravd under 3 km is...

Lagom till grabbens födelsedag, eller rättare sagt, på hans 2-årsdag kom snön. Det var tur för han fick ju bland annat en snowracer!! Perfekt timing. Själv tycker jag det är jättemysigt med snö...det blir så mycket mer att hitta på med barnen ute. Det vill säga att jag får åka pulka igen!! Kul!

Annars börjar det lösa sig med huset och slutbeviset. Kvalitetsansvarige har tydligen skickat in alla papper från hans sida till kommunen och de har varit här och gjort en lägesrapport, så även det dokumentet är klart. Skönt. Men det kostar lite...kommer nog att svida i plånboken. Det är nästan så att vi måste överväga om tjejen ska få gå på dansskola nu i vår. Får se om vi kanske vinner 600 spänn på lotto den här veckan, annats blir det nog att avboka danslektionerna. Vi får heller fortsätta att dansa hemma i köket :-)

Skolan går jättebra. Vi är inne på SO-ämnena nu och till en början var nog geografin min stora fasa. Men nu är jag biten av stenbacillen och tycker det är kul med kontinenternas förflyttningar, vulkaner och förkastningar. Med andra ord så gillar jag naturperspektivet av geografin, lite värre med kulturperspektivet. Men, det kommer väl. Får bara ångest med tanke på att om 10 000 år så är vi begravd under 3 km is igen...och att om 150 miljoner år så ligger Sverige där Sibirien ligger nu. Vet att det är fånigt att tänka så, men det gör jag...

Det som är positivt med att oroa sig över vad som kommer att hända med världen om 10 000 år är att jag inte är så värst orolig för tiden hos tandläkaren om två veckor. För vilken tanke är värst? Mina ättlingars livssituation om 10000 år eller att laga ett hål?

Ibland går hela världen mot oss..

Det känns iallafall så. Först en hejdundrande förkylning som fortfarande sitter i...vilket har gjort det svårt att läsa till den tenta jag ska ha imorn. Har hostat varje natt i fem dygn...är man trött så funkar det inte att läsa om politik heller.

I går kom dråpslaget...känndes det som...ett brev från kommunen. De har inte fått in kontrollplanen från kvalitetsansvarlige för vårt hus. De kunde väl för fan ha sagt från innan...det har ju gått snart sex år!!! Blah. Vi har helt förträngt detta papper, trott att allt har varit i sin ordning...att kanske KA hade skickat in det till kommunen eller något. Vi trodde att slutbesiktningen på huset var den avgörande besiktningen och där gick ju huset genom! Men icke sa nicke...

Så nu har jakten på den där kvalitetsansvarliga börjat...eller så kanske vi får ansöka om en ny. Dyrt kommer det att bli. Vi tvingas väl ta det där lånet på 100 000...blir bara så ledsen. Ledsen, ledsen, ledsen. Så min koncentration inför tentan imorn har legat på noll. Ska fan aldrig mera bygga hus.

Inte bara förkyld längre...

Nu har jag toppat min irriterande förkylning med en ögoninflammation. Visst är det roligt? Undrar vad som kommer härnäst? Väntar i spänning...

Ska oavsett snart åka och hämta busungarna. Inget jag ser fram emot direkt. Det är trevligt precis när jag kommer in på dagis, då kommer grabben springande och ger mig en kram. Sen hänger han fast runt halsen på mig som en hungrig fästing. Tjejen är inte lika förtjust...hon springer oftast och gömmer sig. Sen blir hon ledsen och vill absolut inte följa med hem. När jag efter mycket om och men får ut ungarna i hallen så börjar nästa mardröm...påklädningen. Det ska på med halsdukar, overaller, mössor, vantar, skor. Tjejen kan klä på sig själv...men det är i snigelfart. Det är så mycket "ska bara, ska bara, vill inte"...Grabben springer iväg och kränger av sig kläderna om jag ska ge tjejen en hjälpande hand. Tjejen klär av sig om jag ska hjälpa grabben. Det hinner komma ett antal föräldrar för att hämta sina barn, få på dem och gå, innan jag kommer mig iväg. Det tar alltid minst 20-30 minuter att få hem kidsen. Förstår ni att det inte är så roligt?

Falugratäng

En riktigt mumsig gratäng gjord på falukorv och potatis.

Det ni behöver är:

Falukorv
Potatis
Purjolök
Vitlök
Vispgrädde (eller matlagningsgrädde om ni vill snåla på fettet)
Salt
Peppar
Ost

Skala potatis. Skiva potatisen tunnt och skiva falukorven i centimetertjocka skivor. Hacka purjolöken.
Varva potatis, falukorv, purjolök, pressad vitlök och kryddor i en ildfast form. Börja och avsluta med potatis. Häll över 5 dl vispgrädde. Ställ in i ugnen. Lägg på ost efter ca en halvtimme.

Ugnen kan stå på 200 grader och gratängen gräddas i ca en timme (känn efter med en kniv eller potatissticka om den är klar, ska vara helt mjuk).

En favorit här hemma!

Kön, etnicitet och klass

Måste plugga till nästa veckas tenta...men läslusten är borta. Kan inte hitta den någonstans. Blah. Annars är det ett rätt så intressant tema vi ska läsa in. Hur vi som lärare påverkar barnens syns på kön, etnicitet och klass. Med tanke på hur mycket tid barnen är i skolan, så är det viktigt att vi lärare tänker över våra normer och värden.

Jag tror nog att jag på så sätt kommer att bli en bra lärare. Jag ser på människor som...ja, människor. Ser jo oftast skillnad på flickor och killar, men annars vägrar jag att låta hudfärg, religion, sexualitet och liknande påverka mina bedömningar. En av böckerna jag läste (Skola i normer av Martinsson och Reimers (red)) beskrev hur heterosexualitet fortfarande är en norm i skolan. Att många lärare ser på heterosexualitet som det normala, medan alla andra sexualiteter är avvikande. Blev förvånad över att den typen av "stenålderssyn" fortfarande regerar. Jag ser på människor som sexuella, alla typer av sexualitet är normalt (med det tänker jag på hetero-, homo-, bi- och assexualitet). Det spelar väl ingen roll om man blir kär i en kille eller en tjej, eller båda delarna, eller kanske inte blir kär alls.

Samma bok gick även in på hur vi påverkar tjejer att leka med tjejleksaker och pojkar med pojkleksaker. Det här påverkar tydligen oerhört mycket, men den texten ställde jag mig kritisk till. Jag tycker nämligen att barnen ska få leka med vad de vill, vi vuxna ska se till att de har både bilar och dockor att leka med. Får man en liten tjej, så köp både lastbilar och dockor till henne. Det samma till pojken. Vi gjorde det till vår dotter, men hon ratade tidigt att leka med bilar. Redan innan hon började dagis valde hon att koncentrera sig på sina dockor och då är det inga "tjejleksaksnormer" från oss som har påverkat henne, vi har erbjudit henne ett eget val. Grabben har haft en djungel av leksaker att välja bland och han fastnade för bilarna. Men han gillar även att klä ut sig i tjejens prinsessklänningar...gulleplutten.

En annan sak som jag ställer mig lite frågande till är det med etnicitet. Det talas fortfarande om "invandrarelever" och "svenska elever". Blir så irriterad på sådana uttryck. Elever som elever. De ska väl inte behöva vara sämre bara för att de kommer från ett annat land? Ursäkten för att en elev med en annan bakgrund får dåliga resultat är oftast "men han/hon har en annan kultur, de bryr sig inte så mycket om skolan". Skitsnack. Blir så trött på sådana fördomar. Svenska elever som får dåliga resultat då? De kanske heller inte bryr sig så mycket om skolan. Det kanske också beror på deras kultur? Den dåliga svenska kulturen som inte bryr sig om skolan. Nej. Många lärare borde få sig en liten spark där bak och sätta sig ner och tänka över sina normer.

Ja, det är ett intressant tema....men ändå vill inte läslusten komma.

Gott med fruktsallad...eller iallafall med grädde!!




Förkyld igen...

Jag är en väderkänslig människa. Har funderat över detta tidigare och kommit fram till en sak som aldrig slår fel. När vädret växlar mellan varmt och kallt...då blir jag förkyld. Ju oftare det växlar, ju mer förkyld blir jag. Är det lite varmare en dag och sen kommer det en längre period med kallt, då blir jag lite småsnorig. Men växlar det varannan dag...då blir jag dyngförkyld. Som nu. Gillar det verkligen inte. För så länge jag har småbarn så kan jag inte bara gå och lägga mig!

På måndag ska jag dessutom till tandläkaren och laga en tand. Det är inget jag ser fram emot. Plus en tenta på torsdag och cirka en miljon texter och böcker och läsa tills dess. Ämnet: Skolans politiska historia och lärares yrkesetik. ZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Annars busar barnen på som vanligt. Börjar dock att kännas lite tråkigt att grabben inte vill komma igång med språket än. Är inte orolig, för han var så tidigt ute motoriskt och då vet jag att språket kommer lite senare. Vissa ord kan han:

- Bilen
- Mamma
- Pappa
- Ia (ett försök på att säga Linnéa)
- Anna
- Katten
- Sitta här
- Sitta där
- Titta här
- Titta där
- Bööööööööööööööööö (så låter kossan...)
- Iiiiiiiiiiiaaaaaaaa (åsnan)
- Mao (katten)
- Den
- Elle (välling)
- Ackan (flaskan)
- Grrrrrrrrrrroaaaaaaaaaaarrrr (dinosaurier, lejon, tigrar mm låter så)
- Appappappapp (så säger han innan han gör något busigt, för det brukar vi säga till honom när han busar...)
- Illa (kittla)

Det som förvånar mig är att ordet nej inte förekommer så ofta. Tjejen var tidigt ute med att säga nej...Grabben bara skriker rakt ut och sedan slår han, eller kastar det han har i händerna. Är väl inte så mycket bättre det heller...


Vill inte

Har ingen arbetslust eller läslust för tillfället. Sonen har smittat mig med sin förkylning, så jag har ont i halsen och i resten av kroppen. Känns som att gå runt i dimma. Men, det går väl över lagom till påsk. Inte blir man gladare över att man ska gå till tandläkaren idag heller. Imorn ska jag och grabben till sjukhuset igen...så då blir det inget gjort. Nej, känner mig rätt så negativ idag.

I lördags åkte jag, mannen och tjejen till IKEA. Mycket trevligt. Grabben fick stanna hemma med sin farmor och busa. Det är väl roligare för honom att få busa hemma än att sitta i en vagn hela dagen. Tjejen var jätteduktig och skötte sig exemplariskt. Vi fixade ny matstol till grabben, förvaringslådor till julpyntet och födelsedagspresent till grabben. Samt presenter som tjejen ska ge till sina kompisar, hon var ju på ett kalas i går och ska på ett till kalas om ett par veckor. Passade utmärkt att det var rea på Toys'r us. Hittade även en jättestor brandbil till grabben (han fick pengar att köpa egen present för i jul) och den blev han så otroligt glad för. Den är väl en meter lång (om inte längre), har en mängd knappar och är radiostyrd. Inga problem för en smart liten grabb. Han fattade nästan direkt hur man kör omkring brandbilen.

De stackars barnen fick en rejäl måndagschock idag. De skulle kliva upp tidigt...Tjejen fick en ny väckarklocka i helgen och hon längtade så efter att få testa den. Men i morse så ringde den, ringde och ringde. Hon sov som en klubbad säl. Klockan hade säkert ringt en kvart innan jag fick gå ner och väcka henne. Det tog åtminstone 20 minuter att få liv i henne...det samma gällde grabben. Jag satt och pratade med honom, puttade på honom, men ingen reaktion. Så trötta....och ändå somnade de rätt skapligt i går (grabben kl 19 och tjejen ca 21). Och jag väckte dem kl 8....De har nog blivit lite för vana vid att sova länge!

RSS 2.0