Nyköpings Gästabud, var det på riktigt?

Håller på att skriva en historisk uppgift med min basgrupp. Vi har bestämt oss för att skriva om Nyköpings Gästabud och jag har kommit gott igång. Väntar på lite fler källor, men nu har en fråga väckts i mitt huvud: Med tanke på att Erikskrönikan tydligen skrev av Valdemar och Eriks anhängare, samt att det fattas fyra år av krönikan (de fyra åren precis innan gästabudet), vad var det egentligen som hände?

Alla tycker så synd om Erik och Valdemar som dog i den där fängelsehålan, angiveligen av svält. Mycket tyder på att de inte dog av svält, då de levde i fångenskap nästan ett halvår. De dog, men hur vet ingen säkert. Eller? Det finns inga kvarlevor av hertigarna. Hur kan liken av två framstående hertigar försvinna? Erikskrönikan är en politisk propaganda, hur kan man lita på vad som står där? Jag tycker det mesta verkar som en kompott mot kung Birger. Börjar tro att Erik och Valdemar kanske inte var några trevliga människor...

Vem hade mest att tjäna på att de tre bröderna dog? Att bara en ättling skulle överleva? Hertig Eriks son, var barnbarn till den norska kungen Håkon (Erik var gift med kung Håkons dotter, Ingeborg). Därsom alla dog, skulle Eriks son (Magnus Eriksson, tror jag han hette) bli kung över både Sverige och Norge. Frågan är om inte Ingeborg har ett finger med i spelet. Hon fick mycket stor makt, med tanke på att hennes son bara var tre år när han valdes till kung över Sveriges rike. Strax efter dog kung Håkon och Magnus blev även kung över Norge. Därmed fick Ingeborg i praktiken makt över dessa länderna, som tillsammans utgjorde Europas störste rike.

Ja, du. Det är frågor man kanske aldrig får svar på.

Grabben frisk..igen..

Den här veckan har grabben haft världens hosta...igen. Det började väl i helgen, natt till måndag och tisdag hostade han sig genom hela nätterna. Hostade så han spydde, stackarn. En riktig elak rethosta. Men vi har försökt så gott det går att få i honom Mollipect på dagarna och Coccilana på kvällen. Det fungerade bara på följande sätt:

1 spruta fylld med vatten (till tjejen) och 1 spruta med hostmedicin (till grabben). Vi fick först spruta in vatten i tjejens mun och gav henne jättemycket beröm. Sedan kunde grabben ta sin medicin, bara för att han blev avundsjuk på det att tjejen fick beröm. I krig och barnuppfostran är allt tillåtet.

Nu är grabben mycket bättre. Rethostan har gått över till slemhosta och han kan sova relativt bra på natten. Så idag blev det dagis.

Busfrön

Mitt minsta busfrö har verkligen börjat pladdra nu. Han har länge gått runt och sagt "ulla" och "uda". I dag tändes glödlampan över mitt huvud, han försöker säga sitt namn!! Sötnos. Han har även börjat använda ordet "färdig" flitigt...när han sitter och äter middag så säger han "färdig" och försöker gå ifrån. Även om han knappt har rört maten. Sedan springer han till badrummet och vill sitta på toan. Här kommer också ordet "färdig" innan han har kissat. Det är faktiskt bra att han själv tar initiativ till att gå på toan...

Tjejen ska börja dansa på söndag. Det är något hon verkligen ser fram emot. Jag undrar vilken typ av dans de kommer att köra. Tydligen så får de ju lära sig något för den 13:e maj är det dansuppvisning på Lilla Teatern. Det blir roligt att se! Hon har blivit så stor nu och är jätteduktig på att hjälpa till med att klä på sin lillebror på morgonen. Problemet är att hon inte är så duktig att klä på sig själv och vi är alltid en halvtimme för sen till dagis. Skönt att jag oftast inte har bråttom på morgonen...har varit mycket självstudier på senaste tiden!

Nyköpings Gästabud

Nu ska jag försöka lägga ångesten över den kommande istiden bakom mig och lägga fokus på kulturell historia. Vi ska börja med ett grupparbete om Nyköpingshus, närmare bestämt gästabudet (tror jag). De andra i gruppen har ju pratat om det där gästabudet, men tre av dem är ju från Nyköping och de andra har väl läst om detta i skolan. Jag har ju ingen aning om Sveriges historia...Vi nordmän lär oss om Slaget på Stiklestad och svenskarna om Nyköpings Gästabud.

Nu har jag oavsett googlat lite på Nyköpingshus och läst om gästbudet. Måste ju säga att det är lite småäckligt. Ingen syskonkärlek att prata om direkt. Tacka mig mina barn som bråkar lite om leksaker och kramas sen. Här fängslar man varandra hejvillt.

Som jag förstår det så börjar det med att två bröder på 1300-talet fängslar sin tredje bror och hans fru i två år. Elva år senare är den tredje brodern pissed off och lockar sina två bröder till Nyköpingshus. Sen har de en trevlig fest. Mitt i natten fängslar han sina två bröder, naglar upp dem mot en vägg i en fängelsehåla och låter dem svälta ihjäl. Nice. Men det fick han inget för...han blev jagat till Danmark och sonen till en av de döda blir kung av både Sverige och Norge. Slutsats: Man ska vara snäll mot sina syskon.

Rädda liv

Jag har donerat pengar och tycker att fler kan göra det. Ni kan rädda liv! I stället för att lägga pengar på krimskrams som ni inte har användning för så kan ni stödja en god sak.

Visst har vi köpt onödiga saker, mest till barnen dock. Men när det kommer till mig själv, så har det hänt att jag istället för att köpa en tröja har gett pengarna till Läkare Utan Gränser.

Gå in på hemsidan http://www.lakareutangranser.se/gava/ och ge pengar i stället för att köpa en film som ni bara kommer att se en gång!

Whitney död - so what?

Fattar verkligen inte detta mediaupplopp kring Whitney Houstons död. Hon gjorde ett par bra låtar, spelade in ett par filmer. Sen då? Jo, hon knarkade bort sitt liv. Människor som gråter, bara för att en knarktant är död. Därsom de inte har annat att gråta över så undrar jag hur deras liv ser ut. Visst kanske hennes låtar berör dem. Men hur tror ni att hennes knarkande har påverkat till exempel hennes dotter? Vad tänker ni när ni ser bilder av en mamma som sätter en heroinspruta i armen och har sitt lilla barn bredvid sig? Det kan ju lika gärna varit Whitney och hennes dotter.

Usch, blir bara så upprörd över att det kan vara en "hel värld i sorg" på grund av detta. Sätt er heller ner och gråt lite över alla barn som svälter i hjäl, alla som blir misshandlade av sin familj och de som inte har något hem. Eller ännu bättre: I ställt för att köpa någon platta av Whitney "knarktant" Houston, så kan ni sätta in pengarna till Läkare Utan Gränser, Rädda Barnen eller UNICEF. Stöd en god sak i stället. Tänk på att Whitney knarkade upp de pengar ni spenderade på hennes plattor och filmar.

Den dagen vi får råda..

Jag vet precis vad jag vill göra den dagen vi får pengar över att åka på en liten semester. Jag skulle vilja åka till Orsas björnpark och övernatta på hotell. Barnen skulle ju älska den parken. Tigrar, björnar, vargar...Sedan vore det skönt att bara få komma iväg. Tänka på något annat. Jag får nog spara på den ideén i fyra år till, när jag får jobb och börjar tjäna lite pengar.

Tills dess har vi två tuffa månader framför oss nu. Det blir att vända på slantarna, men det går nog bra. Mannen får ju bara lön för 13 dagar i slutet av den här månaden. Sedan kan vi hoppas på att han får ut semesterpengar nästa månad. Och hoppas, hoppas, hoppas på att det inte dröjer innan hans A-kassa börjar komma. Har lite ångest över hur vi ska göra till sommaren. Jag måste ju fortsätta plugga över sommaren för att få pengar, sedan måste jag jobba och på det hela förväntas vi åka till Norge och jag vill hinna med att umgås med barnen. Blir ingen direkt semester på mig...men det ska jag ta igen den dagen jag är färdigutbildad lärare!! När det gäller sommarpluggandet så har jag hittat två kurser som det lutar åt: Bedömning och Lärare i klassrummet heter de. Det positiva är att de är på distans...

Det största måstet den här sommaren blir ändå att göra någonting åt baksidan. Det funkar inte att ha det som det är. Så snart snön och isen försvinner blir det att fixa grävare och någon som kan få ordning på våtmarkerna. Måste ju även fixa en platta till poolen och något som den evt. gäststugan kan stå på.

Så mycket bus i så små kroppar

Ibland så undrar jag vart barnen hämtar alla sina tokiga upptåg. Grabben är i en alldeles gärlig period. Han härmar ord och hittar på satyg mer eller mindre konstant. Efter att han var sjuk så upptäckte han att vi uppmärksammade honom när han hade ont och sa "ajajaj" (man vet ju hur ont det gör när hostan river i halsen och bröstet). Nu använder han ordet "ajajaj" när han inte får sin vilja genom. Ett exempel: Han klättrar upp på köksbordet för att komma åt datorn, jag lyfter ner honom och säger "Nej, grabben, man får inte gå på köksbordet!". Varpå han slänger sig ner på golvet och skriker ajajajajaj. Efter ungefär 30 sekunder försöker han klättra upp på bordet igen i den tron att jag tycker synd om honom och låter honom göra det...Undrar hur lång tid det kommer att ta för honom att inse att vi inte går på den där.

Ett annat ord han har plockat upp är ordet "Färdig!". I går ville han prova att sitta på toaletten. Jag satte på toaringen och han fick sätta sig på toan. Tre sekunder senare (utan att ha gjort något) säger han "Färdig!" och vill kliva ner. Ett ord han har lärt av sin syster som skriker färdig när hon sitter på toan. Han har även lärt sig ordet "Popular". Han brukar gå fram till stereon i köket, peka på den och säga "Popular". Då vill han lyssna på Eric Saade.

Tjejen är inte sämre hon, bara lite mer raffinerad när det kommer till bus. Hon lurar nämligen sin bror att göra dumheter. Det kan vara allt från att få honom att klättra upp i hyllor, lura i honom kattmat och få honom att göra saker han inte får. Direkt när han gör något han inte får så ropar hon på oss: "Mamma, grabben gör något!".

En underbar dag

Den här dagen har varit alldeles underbar. Trots att det inte blev någon sovmorgon, kl 6.30 tyckte grabben att det var dags att kliva upp. Några timmar senare vaknade mannen och dottern, tur att någon i familjen får sovmorgon!
Efter en morgon med full fart och hälarna i taket fick vi till slut på oss kläderna och gick ut i finvädret. Vi gick bort till vår lilla pulkabacke där en av tjejens vänninnor också var. Barnen hade skitkul, vi hade snöbollskrig och allmänt roligt!

Efter en stund gick vi hem tilll oss, precis lagom tills att barnens farmor och farfar kom på besök. Tjejens kompis följde också med oss. Hemma hos oss grillade vi korv ute och njöt av solen. Tjejerna blev dock lite kalla efter en stund och då tog jag med barnen och gick in. Medan grabben sov så pysslade och lekte tjejerna. Så det blev en heldag med lek! Det är så roligt att se barnen ha kul...

Vi gjorde även prinsessdrinkar efter middagen.

Recept:

Äpple. clementin, passionsfrukt, jordgubbar, hallon och blåbär. Samt grön läsk och lite äpplejuice. Hacka frukterna och lägg dem i ett glas. Häll över läsk och lite äpplejuice. Servera.

Det blev riktigt gott! Grabben drack upp ett glas på nolltid. Av frukterna som låg kvar i glaset gjorde vi först en smoothie, men sedan fick jag en snilleblixt och slänge i vaniljglass. Vips, så blev det en milkshake. Det blev jättepoppis. Både prinsessdrink och prinsessmilkshake!

Barnen på julaftonen



Julafton, på besök hos gammelmorfar på sjukhuset. Gullepluttarna var så duktiga...och snygga!!


Förkylningar kommer och förkylningar går

Förförra veckan fick grabben falsk krupp. Hostade och hade andningsbesvär natten till fredag, så han fick stanna hemma den fredagen. Det blev lite logistikbesvär...men mannen var så snäll att han stannade hemma så jag kunde gå på en föreläsning. Problemet var att han skulle till tandläkaren på morgonen, men även det löste sig. Barnens farmor var snäll och ställde upp som barnvakt en timme.

När jag kom hem från föreläsningen var grabben forfarande inte bättre, han hade fortfarande krupphosta och svårt att andas, så jag fick ringa vårdcentralen. Där fick han kortison och adrenalin. Det hjälpte lite, han blev iallafall av med krupphostan. Den gick i stället över till vanlig hosta, och den hänger (efter 1 vecka) forfarande kvar. Resultatet av att mannen och farmor hade tagit hand om grabben blev att de också blev förkylda...Näst intill döende :-).

Jag och tjejen har än så länge klarat oss. Vilket är tur, för jag har haft hur mycket som helst att göra i skolväg. Vi jobbar med ett projekt om Kolmården ur ett naturgeografiskt perspektiv. Som om ni undrar något om detta, så är det bara att fråga på! Kan numera allt om spricker och förkastningar och horstar. Har även lärt mig att människan tydligen kom dit under tidigmesopolitan (eller vad det nu hette, jag kallar det för mellanstenålder). Så något har jag iallafall lärt mig.

I dag har iallafall vi varit ute och åkt pulka med barnen. Jättekul. Det ända problemet nu är att tjejen har börjat masa om prinsessdrink...till den måste vi ha: äpple, mandarin, stjärnfrukt, granatäpple, passionsfrukt, blå läsk och äpplejuice. Ingen av oss orkar att åka och handla. Är helt slut efter en timme i pulkabacken...Får väl ladda lite och se om vi orkar åka bort och handla prinsessdrinksingredienser.

RSS 2.0