Förkyld...

Väl, nu är det min tur att bli förkyld...inte roligt! Fick brev från universitetssjukhuset i Linköping med en tid till audionomen, så 20:e april ska grabben dit. Elektroder och skit skulle dom sätta på honom...såg vääääääääääääldigt avancerat ut....

I kväll blir det tidig kväll...är så trött och snorig och luddig att jag knappt kan hålla ögonen öppna!


Medicindax....

Så här illa smakar medicinen:

Men efter medicin kommer godsaker:




Busungar...


Så här ser det ut när barnet leker tyst




RS-virus?

Shit, eländet tar aldrig slut. Ringde sjukvårdsrådgivningen idag pga grabbens snuva och hosta. Han har så tjockt snor så det rinner inte ut, och man får inte ut mycket när man kör med saltvattenslösning och näsfrida. Sen har han hosta och får problem med att andas under sina hostattacker. Jag tänkte att det inte är så allvarligt iom att han knappt har någon feber...men sköterskan jag pratade med sa att det kan vara RS-virus...och då är lätt feber ett symtom, plus hosta och snuva med tjockt slem. Jag har ringt vårdcentralen och ska försöka få en tid för grabben idag, så att de kan kolla upp om det är det där viruset. Usch. Är det så, så har vi några jobbiga veckor framför oss...

Som tur är har tjejen bara 3 penicillin-doser kvar. Det har varit en mardröm att försöka få i henne skiten. Några gånger har vi fått tvinga i henne medicinen...inte roligt! I morse gick de ganska bra...mutade med popcorn till frukost och det gick hon med på.

Från vårdguiden.se om RS-virus hos barn:

RS-virus orsakar årliga epidemier. Infektionen börjar som en vanlig förkylning, men svårigheter att mata barnet kan vara det första tecknet på infektion hos barn upp till en månad gamla. Slemproduktionen blir efter hand riklig med bubblor kring näsborrar och mun. Om ett litet barn får en förkylning som utvecklas med kraftig hosta och andningssvårigheter bör du uppsöka närmaste akutmottagning.

RS-virus orsakar årliga epidemier under vinter och tidig vår. Vartannat år brukar epidemin komma tidigare under höst- och vintersäsongen och drabba fler barn.

RS-virusinfektioner drabbar människor i alla åldrar. Spädbarn och riktigt gamla människor som drabbas av RS-virus riskerar att få lunginflammation som kräver sjukhusvård. Hälften av de barn som vårdas på sjukhus för RS är under två månader gamla, 80 procent är under sex månader. Övriga åldersgrupper får oftast lindrigare snuva och hosta.

RS-virus smittar vid nära kontakt, till exempel inom familjen eller på dagis. Spädbarn smittas nästan alltid av äldre syskon. Alla barn drabbas någon gång under sina första levnadsår. Den som har haft sjukdomen blir inte immun och kan därför bli sjuk igen, men besvären blir då lindrigare. Däremot kan man sprida smittan vidare, speciellt till dagiskamrater och småsyskon.

Symtomer:

Från smittotillfället tar det tre till sex dygn innan sjukdomen bryter ut, ofta som en vanlig förkylning med nysningar och rinnande näsa med slembubblor. När ett barn drabbas av RS-virus under sin första levnadsmånad kommer insjuknandet ofta smygande, med sakta ökande trötthet och minskande aptit. Feber är vanligt men inte ett dominerande symtom. Sedan kommer den typiska hostan som kan påverka andningen. Barnet sväljer ned slemmet och kräks sedan upp det – det normala sättet för små barn att göra sig av med rikligt slem från luftvägarna.

Den svåraste perioden kommer efter fyra till sex dagar. Andningen kan bli ansträngd och väsande. Hostan är värst när barnet vaknar efter att ha sovit en stund och samlat på sig slem i de nedre luftvägarna. Barnet kan ha svårt att få i sig tillräckligt med näring och vätska.

Symtom på allvarlig sjukdom:

Rosslande snabb andning, blekhet och slöhet kan vara tecken på att sjukdomen har blivit allvarlig. Om barnet blir slappt, blekt och utslaget av hostattackerna är det ett varningstecken. Blir barnet däremot ilsket, sprattlande och rött i färgen visar det att det finns krafter kvar. Amningen kan bli problematisk om spädbarnet är trött, täppt i näsan och har svårt att andas.

Symtom på uttorkning är slöhet, minskad urinproduktion och viktnedgång. Barnet ska producera minst två kisstunga blöjor per dygn. Torr blöja efter 8–12 timmar är ett varningstecken. Uttorkning gör slemmet segare och svårare att hosta upp, och det leder lätt till en ond cirkel med allt svårare besvär.

Sjukdomen brukar gå över på två veckor, men många barn kan hosta lång tid därefter. Vissa av de barn som varit så sjuka att de behövt vårdas på sjukhus för RS-virus kan få nya andningsbesvär i samband med förkylningar under några år efter infektionen.

Smitta:

RS-virus smittar mest i början av sjukdomen. Viruset är mycket smittsamt och smittar vid nära kontakt med infekterade personer, genom kontakt med föremål där smitta hamnat och ibland genom inandning av små droppar från hostningar och nysningar.

Infektion uppstår framför allt när viruset kommer i kontakt med slemhinnor i näsa, mun och ögon, som till exempel när man petar sig i ögat eller stoppar fingararna i munnen efter att ha fått smitta på händerna.

Viruset kan överleva åtminstone ett halvt dygn på hårda ytor som exempelvis dörrhandtag eller leksaker.

Det finns inget vaccin mot RS-virus.

Förebygg smitta:

Spädbarn:

Om ditt barn är under sex månader, undvik så långt det är möjligt kontakt med förkylda personer. Att hålla isär syskon går knappast, men barnkalas eller förkylda vänner och släktingar kan man försöka att undvika.

Undvik folksamlingar i förkylningstider.

Var extra noga med handhygienen när du har spädbarn, särskilt när du själv är förkyld eller om du har äldre barn som är förkylda. Tvätta händerna ofta och noggrannt med tvål och vatten.

Det går inte att förebygga RS-virusinfektion genom amning.

Egenvård:

Om ditt spädbarn får en förkylning som utvecklas med kraftig hosta och andningssvårigheter bör du uppsöka närmaste akutmottagning.

Om du vårdar ditt barn hemma:

Hjälp barnet att hålla luftvägarna rena. Det gör du genom att ta upp, klappa om, vrida och vända på barnet.

Om barnet har mycket snuva kan du behandla med näsdroppar eller koksaltlösning som finns att köpa receptfritt på apoteket.

Ge barnet mycket att dricka. Fortsatt amning är mycket viktig. Om du är tveksam om vikten kan du be att få väga barnet på barnavårdscentralen efter att de andra barnen gått hem därifrån.

Om barnet blir medtaget av febern eller har ont när det hostar kan du ge receptfria febernedsättande och smärtstillande läkemedel.


Till vårdcentralen igen...

Får väl skaffa klippkort på vårdcentralen...fick en tid till grabben idag 14.30. Skönt...så får man kolla om det är det där virus-helvetet!


Det var öroninflammation

Tjejen har öroninflammation och ska nu äta kåvepenin i 5 dagar! Har så långt verkligen fått kämpa för att få i henne medicinen...så nu har jag fått lova henne ett paket när hon är klar med kuren!

Grabben börjar oxå bli förkyld och snorig nu. Har fått rensa hans näsa med koksaltlösning och en näsfrida...Tjejen hatade näsfridan, men grabben ligger bara och ler efter att vi har sugd ut snoret!


Feber igen...

Tjejen fick feber igen så jag ringde vårdcentralen...hon fick läkartid imorn kl 14, så får de se vad som är fel! Sköterskan trodde på lunginflammation eller öroninflammation...usch...


Allt på en gång

Tjejen blir nästan aldrig sjuk, men nu har hon ögoninflammation, öroninflammation (inte mycket, men hon var lite röd i örat), feber och hosta. Hon hostar så hon kräks, och därför har hon blivit rädd för att äta. Så i måndags och igår åt hon en bit pannkaka, lite chips och två chokladbitar. Som tur är så dricker hon åtminstone mycket!! Hon har vägrat vätskeersättning, men har druckit lite cola.

Idag har hon faktiskt ätit en halv macka med smör på och druckit lite mjölk. Än så länge är hon feberfri....så nu håller jag tummarna för att hon håller sig feberfri! Får hon feber igen måste jag ringa sjukvårdsrådgivningen, iom att hon då har haft feber 5 dagar i rad. Hoppas verkligen att hon snart mår bra...hon har varit så gnällig att jag nästan blivit smågalen! OK, jag har blivit galen några gånger. Men det är väl inte så konstigt...har knappt fått sova på nätterna. Natt till måndag vaknade tjejen och låg och gnällde inne hos mig. Samma sak natt till tisdag (då blev hon i tillägg arg på grabben och gav honom en rejäl känga med han låg och ammade). I natt blev det åter en gnällig natt och natten toppades av att grabben fick ont i magen...han kräktes 2 gånger i sängen. Sista gången kräktes han på mig, så då gav jag upp hoppet om lite sömn och hoppade in i duschen. Efter en stund fick jag honom att sova igen och la mig på soffan (hade ju spyer på min sida av sängen, och på mannens sida låg ju tjejen). Hann precis somna innan tjejen vaknade...Men det är väl så livet är när man har småbarn! En sak är säker...och det är att i helgen ska jag paxa sängen där uppe!!


Så typiskt...

Tjejen har fortfarande feber...stackar liten. Var på bvc med grabben på läkarundersäkning, så hon kollade tjejen med. Tjejen var lite röd i ena örat, men inget allvarligt. Skönt, tänkte jag, hon var feberfri och pigg. Då kunde hon ju kanske gå till dagis imorn, så att jag kunde få vara med på babymassagen...Dom tankerna skulle jag aldrig ha tänkt. Nu har hon feber igen.......så jag får nog ringa dagis imorn och säga att tjejen stannar hemma och sen får jag ringa öppna förskolan och säga att jag inte kan vara med på massagen. Så tråkigt...kan sätta en tjuga på att tjejen säkert är frisk som en höna imorn, men jag vill ju inte skicka iväg henne till dagis innan hon har haft en feberfri dag!


Sjuka barn är inte kul...

I går var det jättehärligt väder, så först gick jag, Johan, tjejen och grabben en sväng till dagis-gården och lekte. Vid lunch kom farmor och farfar på besök, och de tog med sig barnen och gisk ut. Hann faktiskt att sätta prislappar på leksakerna vi ska sälja på bytardagarna medan de var ute. Innan middag upptäckte jag att tjejen var hängig, visste ju att hon hade en ögoninflammation, men nu hade hon fått feber...på natten fick hon orm-mardrömmar igen, något hon alltid får när hon har feber.

I morse var hon feberfri och vi åkte till busfabriken där hon fick leka med grannbarnen...hon hade jättekul, men plötsligt blev hon jättefebrig igen. Vi åkte hem och sen har febern gått upp och ner. Grannbarnen hade tydlligen också blivit hängiga och febriga, så tydligen är det ngt som går på dagis...Hälften av barnen på tjejens avdelning var borta i torsdags, så nåt är det som går! Hoppas bara hon blir bättre snart...hon sägar att hon har ont i örat, och har hon det i morn med så ska jag få barnläkaren att titta på henne. Ska till bvc i morn på läkarkontroll med grabben, så då kan väl läkaren titta på tjejen med...hon måste ju följa med iom att jag är ensam med barnen.


Duktig tjej

I dag tog jag vagnen och ståbrädan och gick till dagis för att hämta tjejen. Visst är jag duktig? Nu har ju snön börjat försvinna från vägen, så det gick ganska bra att gå! Tog stora vagnen i stället för den lilla, och den är mycket lättare att gå med. Får inte alls lika ont i ryggen av att gå med den. Vore det inte för att jag använder mjukliften som tillhör lilla vagnen så hade jag sålt lilla vagnen. Kommer nog inte använda den mer...

Annars ringer folk från hela landet på Avensisen. Men de blir nog lite irriterade på mig iom att jag inte vill pruta på priset. Vi har inte bråttom med att bli av med bilen så jag skiter fullständigt i att pruta på priset


Måndag igen...

Helgerna går på tok för fort. Johan har varit risig i helgen, ont i halsen och hosta. Men i lördags åkte vi och handlade, blev mat, barnkläder och lite leksaker. Måste snart kolla efter en traktor till tjejens 3-årsdag...det är ju inte länge tills hon fyller år. Hon har tjatat om sin födelsesdag länge nu...

I går kom farmor, farfar och faster på besök. Det var underbart väder, så vi testade åka skider och busade runt i snön. Farfar gick och promenerade med grabben i vagnen. Några grannar längre ner på gatan har fått sin 3:e bebis, och det blev en liten pojke där med. En liten lekkompis till Lucas...

I dag ska vi väl fika med grannen, åka och posta ett paket och sen busa lite ute i snön. Är så herligt när solen skiner...


Blir idiot...

I går natt vaknade tjejen och hade panik. Hon skrek att ormar bet henne i bena och hon hade 40 i feber...så det var bara att bära in henne i våran säng. Fick ligga och hålla henne i handen hela natten...lite besvärligt när man skulle försöka amma grabben. Så det blev inte mycket sömn...

Tjejen fick stanna hemma från dagis och hon var extremt mammig...hängde på mig hela tiden. Hon matvägrade hela dagen och var arg och grinig pga det. Blev arg och ledsen när jag var tvungen att ta hand om en illvrålande och hungrig bebis. På eftermiddagen kom faster och skulle sitta barnvakt medan jag och grabben skulle på återbesök för hörseltest. Han blev inte godkänd den här omgången heller...så nu skickade audionomen en remiss till Linköping. Typiskt...Hoppas bara att allt är bra! Han har ju varit småförkyld så det kunde bero på det.

Idag är tjejen dubbelt så klängig som igår...och grabben är dubbelt så gnällig. Vägrar ligga själv...och tjejen blir så arg/ledsen/gnällig när jag håller i honom. Har nedräkning tills att Johan kommer hem...känns som man blir idiot.


Billån beviljat

I går var vi en sväng på öppna förskolan, riktigt trevlig faktiskt. Tjejen var så slut när vi kom hem att hon gick direkt in på sitt rum och sov i 2 timmar...pojken sov i sin bilbarnstol och jag som tänkte slappa lite på soffan somnade med. Rena rama sovstugan...

I dag ringde jag banken, och fick beviljat ett lånelöfte...och jag har betalt av lånet på Toyotan. Så nu återstår att lägga ut bilen på Blocket och vi har även ett par lättmetallfälgar som vi ska lägga ut. Kommer att sakna fälgarna...de är ju assnygga! Och sen...blir det ny bil!! Om vi kommer överens om vad vi vill ha...Måste ju säga att jag har fallit pladask för 9-5'an....


Korvgrillning

I  dag har vi tänkt göra en brasa och grilla korv utomhus. Och dricka varm choklad...ska bli trevligt!


Saab 9-5 eller Toyota Avensis

Nu är det valet eller kvalet...ska göra oss av med gamla Avensisen och investera i en ny bil. Vet dock inte om det blir en ny Toyota eller en Saab...svårt...tycker ju att 9-5'an är så snygg! Men Avensis är ju bäst... Priset spelar ju oxå roll. En ny Avensis ligger på 230 000 och en Saab runt 170 000. Och sen är det ju kundbemötande...vi vet ju att de som jobbar på Kjell Askling är trevliga...men hur är de som jobbar på BIVA i Norrköping???


Frisk igen...

Nu är tjejen frisk igen, men jag och grabben börjar visst bli förkylda...orkar inte!!!!!!!!!!! Har varit nog sjukdom här nu...


Going crazy....

Tjejen har feber...hon vaknade runt 4 i natt och var kokvarm. Klockan sex tog jag tempen (41,1) och gav henne alvedon. Stackaren är helt slut...hon bara ligger där i sängen. Vill inte äta något, men som tur är dricker hon lite vatten. Tur att hon bara ligger där, för grabben håller låda...han har så svårt att koppla av när han blir trött. Man måste verkligen kämpa för att få honom att sova nu....och sen vaknar han direkt när man lägger ner honom!

Man blir verkligen galen när han bara skriker, somnar och sen börjar skrika igen när man lägger ner honom....


Min hjärna får skavsår

Mannen har varit hemma den här veckan pga magsjuka (eller så kan magontet bero på en hel påse chilichips). Så tjejen har varit hemma för vi vill ju inte sprida evt magsjukebasiller...och hon har dödtråkigt! Tjat-tjat-gnäll-gnäll....och på detta så vägrar grabben sova! Han är hur pigg och nyfiken som helst! Vill bara upp och titta...favoriterna är att hänga över en skulder och titta ut genom fönstret eller se på tv (han upptäckte den i går och det var himla spännande med alla dessa rörelser och färger). Så kort sagt håller min hjärna på att få skavsår...Imorn åker iaf tjejen till dagis...med eller utan magsjuka!

Och sen skulle ju sop-gubbarna ha varit här och tömt soptunnan i måndags, men de har inte varit här än...och det är verkligen överfullt! Går inte ens att stänga locket...Fy fan för tjatiga, pigga småbarn och överfulla soptunner.


RSS 2.0