Explosiva barn

De flesta har säkert lagt märke till att barn får utbrott. Det är vanligt att de flesta barnen ibland får ett och annat utbrott. Det finns dock familjer som har det lite värre på utbrottsfronten är andra, det är de familjer som har explosiva barn. Barn som börjar skrika, slåss och förlorar kontrollen över sig själva. Händer detta ute på staden så vänder sig människor om och tittar, medan de tänker "Kan inte föräldrarna hantera sin unge? Om det vore jag så skulle jag....". Det är så alltför lätt att tänka så, men verkligheten ser annorlunda ut!

Explosiva barn finns ofta i utredningspapper. Det är svårt att sätta en "diagnos" på dem, för de passar in lite här och lite där. Autistiska drag, ADHD och annat smått och gott. Problemet är bara att en sak är oftast gemensamt för dessa barnen, de är smarta. De hänger med i undervisningen och har bra resultat i skolan. De kan bete sig normalt och det är bara när det kommer ett utbrott allt blir fel.

Dessa barn har svårt att tåla förändringar. De har svårt att "växla" mellan en aktivitet och en annan. De kräver struktur i sina liv, att veta vad som ska hända. De kan få utbrott mot minsta lilla förändring som gör att de måste tänka om. Exempel på situationer i hemmet kan vara att barnet går och tar en kaka, ser att det finns två kakor kvar och tänker: En tar jag i morgon och en i övermorgon. Sedan kommer mamma och låter ett syskon ta en av kakorna som är kvar. Utbrottet blir ett faktum. Exempel i skolan: Barnen sitter och har svenska, de skriver på en liten historia. Läraren tänker överraska klassen med en liten tävling mitt under lektionen och avbryter arbetet. Utbrottet blir ett faktum.

Har man ett explosivt barn, så måste man i god tid förbereda byte av aktivitet. Man kan inte alltid vara ute i god tid, eller ens hinna förbereda förändringarna och då bör man hitta ett sätt att dämpa utbrotten. Straff hjälper inte, man måste använda förståelse. Barnet vet vad som är rätt och fel, det kan bara inte kontrollera sina handlingar när utbrottet kommer. Det ångrar ofta i efterhand. Har utbrottet väl brytit ut så finns inte mycket att göra, man måste försöka få kontrollen innan ubrottet blir ett faktum. Ofta kan man se på barnet att något snart händer och det är här man ska bryta in. Försöka lugna barnet innan det "slår slint". Försöka nå in till barnet och få det att tänka klart.

Orsaken till dessa utbrott är kognitivt. Barnet kan helt enkelt inte koppla snabbt i hjärnan. Det måste ha hjälp från en vuxen att få till kopplingen mellan aktiviteter. Inget enkelt arbete, men det finns hjälp att få och man ska inte ge upp. Det är inget fel på föräldrarna eller barnet. Dessa utbrott sker rätt ofta hos mycket små barn som ännu inte har kommit till det kognitiva stadiet där de kan hantera ändringar (vissa föds dock glad och nöjda och tål ändringar rätt bra). De växer från utbrotten. Men alla barn klarar inte av detta, hjärnan blir "överladdad" när förändringer sker och frustrationen leder till ett utbrott.

Lästips för den som är nyfiken:


Pluggar järnet

Om en vecka är det dags för salstenta. Känns lite pirrigt, är ju några år sedan man gjorde tentamen i en sal. Måste komma ihåg kaffe, läsk, mackor och godis. Det gäller ju att hålla energin på topp! Själva ämnet är jag inte särskilt orolig för, det tror jag sitter, men pluggar ändå. Ämnet är utvecklings- och utbildningspsykologi, det blir kognitiv utveckling, behavorism, kognitivt perspektiv på lärandet, sociokulturellt perspektiv på lärandet, konstruktivism, motivation, mångfald och lite till. Trevligt. Tror att jag har de flesta uttrycken inne och kan plassera dem där de ska vara, kan verkligen slänga mig med fina ord. Måste bara finlira lite på några stadier.

Barnen växer och mår bra. De har verkligen en egen vilja måste jag säga. De bråkar varje dag. Äkta syskonkärlek i ett nötskal. Men jag blir lite chockad över hur de växer! Tjejen har storlek 110 nu, men hon kan nog snart börja använda 116...Grabben har börjat intressera sig för att rita och måla. På dagis är de förvånade över att han faktiskt inte försöker äta färgorna. Duktig kille jag har.


Sommar, sol och...välling


Smultron på strå


Ibland saknar jag sommaren...


Löss-tider

Ja, hösten brukar betyda löss på barn. Jag har haft tur och sluppit undan detta, men har varit i kontakt med några som har haft barn med löss. Jag buzzar för en produkt som heter AntiLice och som är ett lössmedel. Det är ett medel som rekommenderas nu när lössen har börjat bli resistena mot många andra lössmedel. Här är lite info: 

Låt ditt barn bli av med huvudlössen och deras ägg med endast en behandling!

Kliniska studier visar att AntiLice är den enda engångsbehandlingen som dödar huvudlössen och deras ägg till 100 %. Alla andra lusmedel som säljs på den svenska marknaden kräver minst två behandlingar med 7–10 dagars mellanrum.

Styrkan med AntiLice är att lösningen tränger in och torkar i lössens och äggens andningsvägar och dödar lössen genom kvävning. AntiLice ska sitta kvar i håret i minst 8 timmar för att garantera en effektiv behandling. Medlet kan användas från sex månaders ålder.

Så det kan vara värt att testa om ditt barn skulle få löss.


Var tog helgen vägen?

Helgen gick som vanligt allt för fort. I lördags hade grabben sönder sina glasögon (något av det första han gjorde på morgonen), men vi skulle ju ändå in till stan. Så det blev att först gå till optikern, där hade vi tur och de kunde byta skalmen direkt. Bara en provisorisk skalm, men han kunde ändå använda glasögonen medan de beställer den skalmen som passar. Sen skulle jag upp till universitetsbiblioteket och hämta en bok jag hade reserverat. Tjejen blev jätteglad över att få komma till mammas skola. Efter det åkte vi till mannens jobb. Han skulle vattna lite betong, så då fick tjejen och grabben se pappas jobb. Till sist blev det Billbäcks och nya häckplantor och växter. När vi kom hem fick grabben sova lite, tjejen lekte med kompisar och jag planterade. Tror ni inte att vi hade köpt en thuja för lite? Argh, så irriterande...

I går var vi på Kolmården. Hade visst tur med vår kö, vi stod bare 30-40 minuter i kö. Andra fick stå över en timme...väl inne gick det skapligt. Mycket folk, men barnen hade trevligt. Vi har köpt årskort nu, så nästa år blir det ingen kö till biljettkassorna! Åkte till och med en sväng i linbanan, såg på delfinshowen och hade myspys. Riktigt kul! En heldag blev det. Nästa år blir det fler turer över Bråviken!


RSS 2.0